U trendu

Brnabić za jačanje saradnje sa Alžirom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija zainteresovana za produbljavanje ekonomske i druge saradnje s Alžirom, i da ima u vidu značajne potencijale infrastrukture, gradjevinarstva, farmacije i poljoprivrede.

Vlada Srbije je saopštila da je Brnabić razgovarala s ministrom spoljnih poslova Alžira, Abdelkaderom Mesahelom i ocenila da „dve zemlje kroz istoriju neguju tradicionalno prijateljske odnose“, te i da Alžir, kao najprostranija zemlja Afrike, predstavlja jednog od ključnih partnera Srbije na tom kontinentu.

Preduzeća „Jugoimport – SDPR“, „Hidrotehnika“, „Energoprojekt“, Institut „Mihajlo Pupin“ i „Putevi Užice“, zajedno sa alžirskim partnerima rade na projektima vodoprivrede, gradjevinarstva i infrastrukture.

Ministar Mesahel naglasio je da je dobra saradnja u odbrani, uz redovne sastanke mešovitog komiteta i izrazio spremnost da se saradnja ojača razmenom tehnologije i zajedničkim ulaganjima.

Mesahel je istakao važnost saradnje u obrazovanju jer se u Jugoslaviji školovao veliki broj Alžiraca.

Premijerka Brnabić je šefu alžirske diplomatije zahvalila zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Brnabić je pohvalila predlog Alžira za donošenje Rezolucije u Ujedinjenim nacijama pod nazivom „Živeti zajedno u miru“, koju je podržala i Srbija, kojom bi 16. maj bio proglašen za dan zalaganja za inkluziju, toleranciju, razumevanje i solidarnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar