Budžet i „Trepča“ na dnevnom redu kosovske skupštine

PRIŠTINA – Poslanici kosovske skupštine na današnjoj sednici razmatraju više tačaka dnevnog reda, među kojima su budžet za 2019. godinu i Statut rudarskog kombinata Trepča.

Kosovska skupština raspravlja o budžetu, da ne bi došlo do blokade finansija, a iz stranke premijera Ramuša Haradinaja kažu da imaju dovoljan broj glasova poslanika da izglasaju budžet.

Pre početka sednice Haradinaj je objavio da je razrešio dužnosti ministra Nenada Rikala, što je bio jedan od zahteva opozicione Socijaldemokratske partije Kosova kako bi njihova poslanička grupa glasala za budžet.

Predlogom statuta Trepče predviđa se registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim još 2016. godine.

Vlada Srbije je tada reagovala i proglasila taj zakon pravno ništavnim na severu Kosova i Metohije.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za tv Pink uoči rasprave da bi usvajanje statuta Trepče značilo primenu Zakona o Trepči koji su poslanici Srpske liste bojkotovali, jer anulira sve ono što je srpski narod uložio u Trepcu, a pre svega Fonda za razvoj Srbije.

„Statut predviđa da 80 odsto vlasništva nad Trepčom pripada takozvanoj kosovskoj vladi i anulira prava Srba, pa i 3.000 radnika“, istakao je Simić.

Kako je objasnio, oni fizicki ne mogu da zauzmu Trepcu, ali mogu
da blokiraju račune i izvoz.
Na dnevnom redu je i prvo razmatranje Nacrta zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima kosovske delegacije u procesu dijaloga sa Beogradom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike