U trendu

Bunjevci: Poništiti akt iz 1945. koji nas proglasio Hrvatima

SUBOTICA – Savez bačkih Bunjevaca zatražio je danas da Skupštine Vojvodine da konačno proglasi ništavnim akt u formi naredbe iz 1945. godine, kojim se svi Bunjevci, bez obzira na ličnu izjavu, imaju smatrati Hrvatima.

„I danas, oni koji predstavljaju hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, a koji ćute na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, nas Bunjevce prikazuju kao Hrvate otimajući nam jezik, kulturu i tradiciju, nazivajući nas nekakvim „bunjevačkim Hrvatima“, a država to ćutke posmatra“, piše u saopštenju.

Savez bačkih Bunjevaca ističe da zato, uoči izbora za nove Nacionalne savete, ima pravo da traži da se to pitanje konačno reši, „ili da nam država otvoreno kaže ako ne želi da rešava to pitanje zarad nekakve ‘trgovine’ sa Hrvatima, preko leđa nas Bunjevaca“.

Kako se navodi u saopštenju, navršava se dve godine od kako je takav zahtev zvanično upućen Skupštini Vojvodine, prošlo je šest meseci od kako je Vlada Vojvodine zvanično dala podršku da se donese dekleracija o ništavnosti ovog akta, a da ništa nije učinjeno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike