Čadež: Osnivamo poslovni Savet Srbije i Indije

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije i pozvao srprske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije.

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih.

On je na otvaranju foruma rekao da će danas biti održani i bilateralni razgovori privrednika i poručio da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS.

„Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju“, rekao je Čadež.

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom.

„Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir“, dodao je Čadež.

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište.

„Indisjka poslovana delagacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilasteralni odnosi dve zemlje“.

Manoladi je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine, kao premijer, posetio Indiju i da su zatim srpske firme učestvovale na svetkosm sajmu hrane u Indiji.

On je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrje od 8,2 odsto i privredi rast od oko osam odsto.

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera.

„Snažan investicioni rast očekujemo ove godine“, rekao je Manoladi i istakao veliki investitori imaju sve veće poverenej u Indiju kao destinaciju za ulaganje.

Veruju da će tražnja potrošača pokretati investicije, naša industrja se razvija, kao i elektronska trogivna i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, dodao je on.

Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju.

Isrtiče, da su posebno zanimljive oblasti za indijske privrednike u Srbiji saradnju u sektorima kao što su: trgovina i prerada hrane, poljoprivredne masine, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, farmceutika, proizvodnja gvožda i čelika, automobilska industriju, nameštaj, tekstil, bankarstvo, turizam i ugostiteljstvo. . .

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike