U trendu

Čanak: Iza kampa na Zlatiboru stoji zloglasna ruska organizacija E.N.O.T.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zahtevao je danas od nadležnih organa da javnosti odgovore na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome su, kako je rekao, pripadnici stranih paravojnih formacija neovlašćeno vršili vojne obuke dece u Srbiji.

„Naša javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da je iza paramilitarnog kampa stojala zloglasna organizacija E.N.O.T. Reč je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, navedena organizacija je sličnu militarizaciju dece sprovodila i u Rusiji i Belorusiji i u čvrstoj je vezi s deklarisanim neonacističkim grupama, pa bi njihovo delovanje, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji.

On je pozvao nadležne organe da ispitaju i gradonačelnika Čajetine Milana Stamatovića i da odgovore na pitanje kako je moguće da su sredstva za jednu spornu aktivnost, koja grubo krši Konvenciju o pravima deteta, izdvojena iz opštinskog budžeta.

„Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge nemile dogadjaje u Srbiji. Vaspitavanje dece u Srbiji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države“, poručio je Čanak.

Dodao je da posebno na današnji dan, kada se obeležava 50. godišnjica upada sovjetskih trupa u Čehoslovačku, potrebno podsetiti da je nemešanje u unutrašnja pitanja suverenih država jedan od temeljnih principa u medjunarodnim odnosima i da bi i zvanična Rusija morala da ga se pridržava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)