Čanak: Ne davati garancije za Mladićevu privremenu slobodu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas Vladu Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

„Optužnica tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovečnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana dela. Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronameran gest, koji bi naneo veliku štetu medjunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susednih država“, naveo je Čanak u saopštenju.

Podsetio je da je Ratko Mladić 14 godina bio jedan od najtraženijih begunaca na Interpolovoj poternici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina, a Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

On je kazao da su ratovi devedesetih godina prošlog veka na svetlost dana vratili masovne zločine protiv čovečnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda.

„Sudjenje optuženicima za ratne zločina prilika je da se cele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime“, poručio je Čanak.

(Beta)

2 komentara
  1. Milan

    Ko je ovaj Čanak?

  2. Žarko

    Ja mislio da je ovaj smecar nestao sa političke scene.Gle čuda i ovaj iizdajnik i plaćenik zapada nešto da kaže o heroju Mladiću..Čanak ti si nula bio i ostao..ništavilo ljucko ..nema te riječi kako bi te mogo čovjek nazvati osim da pljune na tebe ko na g..no.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike