U trendu

Čanak: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak založio se danas za zatvaranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i ponovo zatražio od vlasti u Srbiji da javnosti saopšte o kakvoj je ustanovi zapravo reč.

„Ukidanje ruskog tzv. Humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja medjunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji. Takodje, pozivamo predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove misteriozne ustanove“, naveo je Čanak u saopštenju.

On je podsetio da su se do sada mogle čuti razne analize i interpretacije: od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na teritoriji Srbije, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi.

„Nakon krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviće se kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima. Sve države u našem okruženju će od juna ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive tog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložiti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja“, naveo je Čanak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar