U trendu

Čelnici tri lokalne samouprave u Savet Evrope po pravdu

Čelnici tri lokalne samouprave u Savet Evrope po pravdu

BEOGRAD, 20. septembra (Tanjug) – Predsednici opština Čajetina i Paraćin i gradonačenik Šapca obratiće se 6. novembra na kongresu Saveta Evrope u Strazburu gde će govoriti o pritiscima kojima su izloženi kao rukovodioci opozicionih lokalnih samouprava.

Kako su naveli na konferenciji za štampu, danas im je stigao zvaničan poziv iz Saveta Evrope da dođu na debatu na kojoj će govoriti o ugroženim političkim pravima i slobodama u Srbiji.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da u Srbiji postoji sedam od ukupno 165 lokalnih samouprava u kojima na vlasti nije SNS, te da je u njima otežano živeti i raditi.

Navodi da postoji niz prekršaja koje vlast čini na lokalu, od nepoštovanja izborne procedure do „prekrajanja“ izbornih rezultata.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da problemi sa kojima se suočavaju nisu karakteristični samo za Srbiji, te da će u pronalasku rešenja koristiti konstruktivni dijalog, jer, veruje, postoje ljudi i na vlasti koji su spremni za saradnju.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ne deli njegov optimizam i kaže da se do sada obraćao i predsedniku i premijerku, ali nikada nije dobio odgovor.

„Nema slobode u Srbiji, ni medija ni ljudi“, naveo je on.

Stamatović, Zelenović i Paunović priključili su se Savezu za Srbiju, a od obraćanja Savetu Evrope, kažu, očekuju presudu koja će biti konkretan dokaz da u Srbiji postoji kršenje ljudskih prava i sloboda što će, ocenjuju oni, biti ne samo neprijatnost, već i prepreka Srbiji na putu ka EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar