U trendu

Centar: Ministar protivustavnim naredjenjem zastraĆĄuje pripadnike Vojske Srbije

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je danas ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da povuče naredjenje kojim se zahteva od svih zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci da potpiĆĄu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone radi uvida u njihov sadrĆŸaj.

Kako navode u saopĆĄtenju, takvom praksom krĆĄi se Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugroĆŸava integritet osoblja Ministarstva i Vojske.

„Ovo naredjenje predstavlja akt zastraĆĄivanja jer dovodi u teĆĄku situaciju i one koji potpiĆĄu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju“, navedeno je u saopĆĄtenju.

Vojni sindikat Srbije je ove nedelje saopĆĄtio da je svim zaposlenim u Vojsci i Ministarstvu „naredjeno“ da daju saglasnost za „privremeno oduzimanje“ njihovih privatnih mobilnih telefona „na neodredjeno vreme“, da bi se „ostvario uvid u sadrĆŸaj i podatke“ u telefonima.

BCBP ističe da su odstupanja u toj oblasti dopuơtena samo na odredjeno vreme, isključivo na osnovu odluke suda i jedino ako su neophodna radi zaơtite bezbednosti ili vodjenja krivičnog postupka, a sve to na način predvidjen zakonom.

„U demokratskim zemljama je prihvaćen koncept vojnika kao ‘gradjanina u uniformi’, ĆĄto podrazumeva da oni, kao gradjani, uĆŸivaju sva ustavom zagarantovana prava pod jednakim uslovima. Kada postoje izuzeci od tog opĆĄteg pravila, oni se navode u ustavu, a ne u odlukama ministra“, navedeno je u saopĆĄtenju.

Dodaju da traĆŸenjem saglasnosti kroz naredbu nije izvesno da je ostvaren uslov slobodnog pristanka, a da odbijanjem naredjenja zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Srbije dolaze u rizik da im se oduzme čin, uskrati napredovanje, smanji plata i prestup trajno upiĆĄe u lični dosije.

Pristajanjem na uvid u svoju ličnu komunikaciju, zaposleni u Ministarstvu i Vojsci pristaju na „mogućnost prismotre njihovog ĆŸivota“ i van radnog mesta, bez objaĆĄnjenja kako će biti upotrebljeni podaci pribavljeni iz njhovih uredjaja.

„Primenom ovog naredjenja moĆŸe se ugroziti integritet pripadnika Vojske i zaposlenih u MO i VS, te dovesti u pitanje ideoloĆĄka, interesna i stranačka neutralnost Vojske Srbije“, upozorava u saopĆĄtenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.