Centar za demokratiju: Platforma protiv jeftinog rada

BEOGRAD – Fondacija Centar za demokratiju danas je predstavila i pokrenula platformu protiv jeftinog rada, a predstavlila je i izveštaj o stanju radnih prava za 2018. godinu.

Predstavljajući izveštaj, kao i rezultate istraživanja o zaposlenim i nezaposlenim mladima, Nataša Vučković iz te Fondacije rekla je da žene zarađuju manje od muškaraca u većini sektora, kao i da fleksibilnost u radnom angažovanju kroz razlicite forme ugovora dovodi do velikih nejednakosti.

„Smatram da se dostojanstvo građana i građanki u ogromnoj meri ispoljava upravo kroz način ostvarivanja radnih prava“, istakla je Vučković i ocenila da se o radnim pravima nerado govori.

„Mnogi se, kad god se pomenu ta prava, zabrinu i ustuknu od bojazni da možda nisu dovoljno moderni, da neće biti popularni, da nije ‘in’ govoriti o radnim pravima, jer kao da su radna prava ostala izraz neke prethodne epohe“, kaze Vučković.

Ona je iznela zapažanje da se redukcija radnih prava i zaobilaženje standarda dostojanstvenog rada u našoj zemlji prihvata kao neminovnost ekonomskog ravoja.

„Govoriti o stanju radnih prava u Srbiji može biti loše samo iz ugla loših i neodgovornih poslodavaca, za investitore koje zanima samo profit, a ne i razvoj, za donosioce odluka koji favorizuju investitore na štetu građana i njihovih prava… Za sve ostale govoriti o radnim pravima je neophodnost, jer kršenje radnih prava je realnost“, rekla je Vučković i spomenula da 50.000 zaposlenih ne prima platu.

Ambasador Švedske Jan Lundin ukazao je na negativne demografske trendove.

„Iako znamo da će stanovništvo Evrope da se uveća u nadolazećim godinama, broj radno sposobnog stanovništva će se smanjiti. S obzirom na sadašnje trendove do 2060. godine oko 38 miliona Evropljana manje će biti radno sposobno“, rekao je Lundin.

Izneo je procenu da četvoro zaposlenih iz evropskih država izdržava jednog penzionera, a da će 2060. godine taj odnos biti „dva na jedan“.

Istovremeno, kaže, ekonomska kriza je ostavila dubok trag na drustvo u mnogim delovima Evrope.

„Izražene su negativne demografske promene, koje se odnose i na Srbiju u kojoj je možda još gora situacija po tom pitanju. Mladi još uvek odlaze iz Srbije“, rekao je Lundin.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da je neophodno zabraniti diskriminaciju po svim pitanjima i da bi prioritet svake vlade trebalo da bude jačanje socijalne zaštite i ekonomskih prava.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike