U trendu

CEP: V.d. stanje osnov politizacije državne uprave

Srbija je na poslednjem mestu u regionu kada je u pitanju „efektivna zaštita položaja visokog državnog službenika od neželjenog političkog uticaja“, sa ocenom nula na skali od nula do pet, pokazalo je istraživanje WeBER projekta, koji Centar za evropske politike (CEP) sprovodi u saradnji sa partnerima iz regiona Zapadnog Balkana.

Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, koja vodi WeBER projekat, izjavila je da u osnovi politizacije položaja državnih službenika pre svega leži raširena praksa postavljenja vršilaca dužnosti na ta radna mesta, saopštio je danas CEP.

„WeBER monitoring reforme javne uprave ustanovio je da je 94 odsto postavljenja na najviša radna mesta u državnoj upravi od polovine 2017. do polovine 2018. zapravo bilo postavljanje vršilaca dužnosti. Pored toga, brojna lica postavljena na ovaj način drže se u v.d. statusu daleko duže nego što zakon predviđa. Ovakva praksa ozbiljno podriva temelje vladavine prava i dovodi do izrazite politizacije na visokom službeničkom nivou, budući da se vršioci dužnosti postavljaju potpuno diskreciono, bez konkursa“, rekla je Lazarević.

Ona je ocenila da je ključno rešiti problem zloupotrebe instituta vršioca dužnosti, pošto je trenutna situacija u kojoj je dve trećine državnih službenika u v.d. položaju „postala neodrživa“.

„Umesto stručnjaka koji bi trebalo da budu motori pokretači državne uprave, u praksi imamo taoce sistema koji na svaka tri meseca strepe da li će biti žrtvovani zarad nekih političkih dogovora ili će dobiti produženje ugovora na još tri meseca“, rekla je Lazarević.

Prema njenim rečima, izveštaj CEP za Srbiju „PAR Monitor 2017/2018“ poziva Vladu da hitno prekine sa praksom ponovljenih postavljenja vršilaca dužnosti i da počne sa postavljenjima državnih službenika na položaj u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

„Tek onda ćemo moći da verujemo da će i novine koje predviđa novi zakon koji je upravo usvojen i zaista biti sprovedene i dati željene efekte, umesto da se pretvore u sopstvenu suprotnost. Neophodno je praćenje implementacije, i tu civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu“, rekla je Lazarević, navodi se u saopštenju.

Istraživač u CEP-u i stručnjak za reformu javne uprave Vladimir Mihajlović ocenio je da izmene i dopune Zakona o državnim službenicima koje su prošle nedelje usvojene u Skupštini „ulivaju nadu da će Vlada u 2019. možda krenuti da rešava jedan od najvećih problema državne uprave: visok stepen politizacije“.

Projekat WeBER je trogodišnji Projekat za unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje reforme javne uprave na Zapadnom Balkanu koji od početka 2016. sprovode istraživačke organizacija iz država Zapadnog Balkana, a čiji je koordinator CEP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.