U trendu

Čepurin: Vučić mi je potvrdio da Srbija ostaje vojno neutralna

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas, na obeležavanju ruskog nacionalnog praznika Dana branilaca otadžbine, da mu je srpski premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da „Srbija namerava i dalje da se pridržava politike neutralnosti“.

„Srbija namerava i dalje da se čvrsto pridržava politike neutralnosti, neučešća u vojnim blokovima, izbalansiranih odnosa sa Zapadom i Istokom, što mi je jutros još jednom nedvosmisleno potvrdio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je Čepurin na svečanom prijemu u ruskoj ambasadi.

Čepurin je kazao da mu se ne dopadaju pokušaji da se Kosovo progura u medjunarodne organizacije ili da se na Srbe stavi žig genocida i da se ucenjuje Srbija Haškim tribunalom.

On je rekao da će ruski patrijarh Kiril 9. marta uručiti predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću visoko odlikovanje, kao i da se tokom naredne nedelje očekuje usaglašavanje konkretnih rokova posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Svečanom obeležavanju Dana branilaca otadžbine u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i drugi predstavnici političkog i javnog života Srbije.

Dan branilaca otadžbine obeležava se 23. februara. To je jedan od najveći ruskih praznika, koji se pod tim imenom slavi od 1983. godine. U vreme Sovjetskog Saveza proslavljao se kao Dan crvene armije i flote.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.