U trendu

Cipras: Evropa ne ume da reši sopstvenu krizu

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnom zasedanju u Strazburu, a njegove reči praćene su žustrom raspravom u parlamentu.

Na početku svog obraćanja EP Cipras je izjavio da je srećan što ima priliku da se obrati najvećem demokratskom forumu u Evropi.

„Hrabra odluka grčkog naroda, koji je rekao ‘ne’ evropskim kreditorima, mora da se čuje i poštuje. Grci su glasali protiv novog paketa oštre štednje evropskih kreditora uprkos tome što su im zapadni mediji poručivali da će takav izbor značiti kraj pregovora sa Evropom“, izjavio je Cipras poslanicima EP.

Grčki premijer izjavio je da novac koji su strani kreditori pozajmljivali Grčkoj nije odlazio običnim građanima, već su to bila sredstva za spasavanje stranih banaka u Grčkoj.

„Grčki narod mnogo je žrtvovao kako bi se sprovele sve reforme koje su kreditori zahtevali, nama je sada potreban dogovor koji neće grčku ekonomiju gurnuti u još veću krizu. Hoćemo rešenje koje će nam pokazati svetlo na kraju tunela. Evropa pokazuje da ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu“, izjavio je grčki premijer.

Cipras je naglasio da su njegovi prethodnici pravili greške i da grčki ekonomski  problemi postoje godinama unazad.

Obraćanje Aleksisa Ciprasa EP obeležile su teške reči i žustra rasprava u Strazburu.

Šef največe političke grupacije u EP, nemački poslanik Manfred Veber optužio je grčkog premijera da je lažov i da ovakvim govorom obmanjuje javnost.

„Vaše ‘ne’ prelomiće se preko leđa građana evropskih zemalja koje su vam pozajmljivale novac“, izjavio je nemački poslanik.

Veber je poručio Ciprasu da je izabrao loše društvo, aludirajući na oduševljenje poslanika krajnje desnice u EP njegovim izlaganjem.

Gotovo svi predstavnici najvećih političkih grupa u EP optužili su Aleksisa Ciprasa za neodgovornosti koju je pokazao raspisivanjem referenduma u Grčkoj i odbijanjem mera šrednje evropskih kreditora.

Konzervativci su Aleksisa Ciprasa optužili da čeka da bude izbačen iz evropske monetarne unije kako bi mogao da glumi mučenika.

Lider Konzervativaca Ešli Foks izjavio je da trenutna dužnička kriza pokazuje da je evro bio politički,  a ne ekonomski održiv projekat.

Liberali su poručili grčkom premijeru da mora da pokaže Evropi da je pravi lider, a ne lažni poeta.

Naelektrisanu atmosferu u EP oslikava i tvit poslanika UKIPA Najdžela Feridža koji je optužio predsednika EK Žan Kloda Junkera da mu je sa poslaničke klupe namerno oborio znak na kom je pisalo grčko „Oxi“ („ne“).

„Trenutna kriza pokazatelj je nepremostivih kulturnih razlika između Nemačke i Grčke. Postoji sve veći jaz između Severne i Zapadne Evrope. Napravljen je novi Berlinski zid – evro“, izjavio je Feridž u svom obraćanju. On je pozvao Aleksisa Ciprasa da Grčku izvede iz evrozone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar