U trendu

Čitaku: Umesto na Kosovo, usmeriti resurse UN na druge probleme

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku da je Rezolucija 1244 prevazidjena i da više nema potrebe za postojanjem Unmika i sednicama SB posvećenim Kosovu.

Na sednici na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Čitaku je rekla da sednice Saveta bezbednosti o Kosovu „ne pomažu miru i dijalogu“, već da se pretvaraju u „pozorište“ i „zloupotrebljavaju za unutrašnje potrebe“.

„Kosovo se promenilo od 1999. godine. Unmik više nije misija za očuvanje mira, a svakako nije ni administrativna misija. Pozivam vas da ponovo pročitate Rezoluciju 1244 i videćete da se ona odnosi na svet koji je davno nestao“, navela je Čitaku.

Ona je kazala da Priština veruje da resursi UN treba da budu preusmereni na druge probleme i krize u svetu, umesto da se troše na Kosovo.

Povodom zahteva za prijem u Interpol, Čitaku je rekla da će Kosovo moći da doprinosi globalnoj bezbednosti jedino ako postane članica te medjunarodne policijske organizacije.

„Kosovo mora da postane članica Intrerpola. Oni koji opstruišu članstvo Kosova u Interpolu, pomažu organizovanom kriminalu i teroristima. Da li želite da budete na toj listi?“, upitala je predstavnica Kosova.

Dodala je da je odluka o formiranju oružanih snaga „suverena odluka Kosova“ i da Priština taj potez nije načinila radi borbe ili eventualne invazije, već da bi doprinela regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

„Niko nema pravo veta na uspostavljanje kosovskih oružanih snaga, to je naša suverena odluka, o tome neće biti dijaloga sa Srbijom. Ta odluka nije kršenje Rezolucije 1244“, ocenila je Čitaku.

Kosovska ambasadorka je rekla da u presudi Medjunarodnog suda pravde, donetoj na zahtev Srbije, stoji da „Kosovo nije prekršilo nijedan medjunarodni zakon kad je proglasilo nezavisnost“, da su „te činjenice nesporne“, da je Kosovo nezavisno i da će to „ostati zauvek“.

„Dijalog (Srbije i Kosova) je jedini mogući put, ali on nikada neće biti vodjen o pravu Kosova da postoji kao država; dijalog je o miru, pomirenju i uzajamnom priznanju“, rekla je Čitaku.

Dodala je da će Kosovo ostati posvećeno svim sporazumima potpisanim sa Srbijom u Briselu, ali je podvukla da „Srbija konstantno nije uspevala da isporuči ono što smo se dogovorili – od energetskog sporazuma do priznavanja kosovskih diploma“, kazala je Čitaku.

Povodom uvodjenja kosovskih taksi od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Čitaku je rekla da je to bila „neizbežna mera“ jer je Srbija dampingom kršila Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA.

„Naš ministar je poslao brojna pisma Srbiji i BiH na koja nije bilo odgovora“, navela je kosovska ambasadorka.

Čitaku je rekla da medju stranama u kosovskom ratu 1990-ih godina nema „moralne jednakosti“, već da postoje „tlačitelji i tlačeni“ i da su „svi svesni ko je tlačitelj“.

„U kampanji etničkog čišćenja koju je vodila srpska vojska, u kosovskom ratu je raseljeno milion kosovskih Albanaca, 20.000 žena je silovano, hiljade su ubijene, a mnogi se još vode kao nestali. Agresor, država Srbija odbija da preuzme odgovornost za zločine“, kazala je Čitaku.

Upitala je da li bi mir u Evropi bio danas moguć „da podstrekači i počinioci zločina iz oba (svetska) rata nisu preuzeli odgovornost“.

Navela je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Kosovu u septembru, umesto da pošalje „poruku mira“, pohvalio nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koga je opisala kao „podstrekača najužasnijih tragedija u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

Govoreći o poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode, Čitaku je rekla da je Kosovo jedinstveno i da njegov predsednik ima legitimno pravo da poseti bilo koji deo Kosova, a da ni od koga ne treba da traži dozvolu za to.

„Incidenata nije bilo (kada je Tači bio) na Gazivodama – što je Kfor potvrtdio, već (je bilo) sutradan kada su srpske paralelne strukture na severu (Kosova) bacile bombu na restoran u kojem je Tači dan ranije popio kafu“, kazala je Čitaku.

Rekla je i da vlada u Prištini treba još dosta da učini na poboljšanju obrazovanja i kvaliteta života na Kosovu, kao i u borbi protiv korupcije i nepotizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar