U trendu

Članice Saveta bezbednosti UN različito o Unmiku i sporazumu Srbije i Kosova

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti UN izneli su danas na sednici tog tela u Njujorku različite stavove o budućnosti misije UN na Kosovu (Unmik) i eventualnom mirovnom sporazumu Srbije i Kosova.

Na sednici na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da Velika Britanija želi veći i brži napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da svi predlozi budu usmereni na povećanje stabilnosti na terenu i bezbednosti gradjana.

Ona je navela da su narodi Srbije i Kosova izabrali svoje lidere da bi predstavljali njihove interese na najbolji način i da London očekuje da oni to i čine.

Kazala je da Velika Britanija podržava ulazak Kosova u Interpol i pozvala druge zemlje da to podrže, rekavši da je kosovska policija pozitivan primer napretka od 1999. do danas.

Ona je odala priznaje Unmiku za ulogu koju je odigrao na Kosovu, ali i navela da London podržava smanjenje te misije UN i smanjenje broja rasprava o tome pred SB UN.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da zbog „veoma zabrinjavajuće“ situacije na terenu pažnja medjunarodne zajednice prema Kosovu ne sme da bude umanjena, i dodao da Unmik predstavlja „oči i uši“ mejdunarodne zajednice na Kosovu.

On je rekao da samo Savet bezbednosti može da odlučuje o mandatu Unmika, a da na Kosovu postoje veliki problemi koje treba rešiti uz nadzor medjunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, Priština već pet godina sabotira stvaranje Zajednice srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve obećano, pomenuvši pritom integrisanje srpskih policajaca i sudija u kosovski sistem i davanje pozivnog broja Kosovu.

„Želja Beograda je obostrano prihvatljivo rešenje, dok se Priština nada da će Beograd podleći pritiscima iz inostranstva“, rekao je Nebenzja.

Naveo je da je odlazak predsednika Kosova Hašima Tačija na Gazivode bio „čista provokacija“ i da je Rusija „razočarana“ pasivnošću Kfora u toj situaciji. Dodao je da se i brojni drugi albanski potezi mogu smatrati provokacijama.

Nebenzja je rekao da pokušaji Prištine da osnuje vojsku predstavljaju kršenje Rezolucije 1244 i pozvao „Prištinu i njene medjunarodne sponzore“ da prekinu s tim aktivnostima.

Govorio je i o napadima na Srbe i njihovu imovinu i ocenio da Kosovo uzurpira zemlju Srpske pravoslavne cvrkve.

Rešenje kosovskog problema mora biti na osnovu Rezolucije 1244 i prihvatljivo obema stranama i mejdunarodnoj zajednici, naveo je ruski ambasador.

Predstavnik Kine u UN je izjavio da Peking podržava Unmik i da Rezolucija 1244 predstavlja važnu osnovu u traženju rešenja kosovskog pitanja.

On je rekao da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je kroz dijalog potrebno doći do rešenja koje je prihvatljivo svim stranama.

Pozdravio je posvećenost Beograda i Prištine dijalogu i nastojanjima da dodju do trajnog dogovora.

„U interesu je svih strana da dodje do pomirenja dve strane. Medjunarodna zajednica treba da doprinese tome“, kazao je.

Predstavnica Francuske je pohvalila Unmik za ulogu koju ima u očuvanju mira i stabilnosti i navela da je potrebno nastaviti tražiti moguće modalitete rekonfiguracije te misije UN.

Ona je ocenila da normalizacija odnosa Srbije i Kosova zavisi od dijaloga dva lidera uz posredstvo EU.

Pozvala je predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da pokažu volju za kompromisom i načine korak ka mirovnom sporazumu.

Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije i Kosova, francuska predstavnica je kazala da je potrebno više uraditi u oblasti vladavine prava.

Navela je da Euleks doprinosi poboljšanju u oblasti vladavine prava, ali da je prvenstvena odgovornost na političarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar