U trendu

Članovi Vlade položili zakletvu

Članovi Vlade u četvrtak uveče su u Skupštini Srbije položili zakletvu, čime je počeo da teče njihov mandat.

Premijer i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Vladu čine koalicija oko SNS i Socijalistička partije Srbije, a vladajuću većinu čini i Savez vojvodjanskih Madjara.

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije „Bože pravde“, a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Vlada Srbije nadležna je da utvrdjuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i uskladjuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrdjeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.