Čolaku: Rumunija prvo da prizna nezavisnost Kosova pa onda da posreduje

Šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku je danas izjavio da Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova da bi mogla imati kredibilitet u posredovanju u postizanju konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije.

Čolaku je pozdravio incijativu predsednika Rumunije Klausa Johanisa koji je izrazio spremnost njegove zemlje da početkom 2019. preuzme ulogu posrednika u dijalogu za rešenje problema između Kosova i Srbije.

On je rekao da dijalogom dve zemlje posreduje Evropska unija i da Kosovo ne traži drugog posrednika.

„Evropska unija je i ostaje zvanični posrednik u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Mi smo zahvalni i ne tražimo zamenu za odlučujuću ulogu EU u posredovanju u ovom procesu“, kazao je Čolaku za portal gazetaexpress.com.

Da bi dobila kredibilitet u ovom procesu Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, kaže Čolaku i dodaje da Kosovo pozdravlja pomoć svake demokratske države u postizanju završnog sporazuma o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

Incijativu rumunskog predsednika je danas pozdravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Bukureštu ocenio da predsednik Rumunije ima reputaciju u svetu i zbog činjenice da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

(Beta)

2 komentara
  1. srbin

    Zapamti cemo vam sve to treba da vam je napameti.

  2. srbin

    primili smo vas domacinski i nahranili vas i dalivam sva prava a vi kako ste vratili srbiji i srbima ARNAUTI.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike