Crnadak: Ne znam u kom svojstvu Dodik sa Putinom

BEOGRAD – Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da ne zna u kom svojstvu se Milorad Dodik sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom u Beogradu, jer, kako je naveo, nema informaciju kako je tekao tok dogovaranja sastanka.

Na pitanje novinara u Beogradu da li se Dodik sa Putinom sastao kao član Predsedništva BiH, Crnadak je rekao da ne zna i da nije učestvovao u pripremi tog sastanka.

“Video sam ono što sam video iz medija. Ja mogu samo reći da ja u principu pozdravljam da se razgovara i ne mislim da treba uvek tražiti nešto loše, ali u kojoj funkciji je bio i na koji način je taj sastanak dogovoren, kako je format preciziran između dve strane zaista nisam bio u toku i ne znam”, rekao je Crnadak novinarima u Beogradu.

S obzirom na to da je Dodik imao zastavu BiH očigledno je, kaže Crnadak, da je bilo važno da se istakne da je Dodik član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

“Mislim da je to jedna od poruka u smisu dekora koji je tamo bio prisutan”, rekao je on i ponovio da nema informacija kako je tekao tok dogovaranja sastanka.

Kada je reč o poseti Putina Beogradu, Crnadak je rekao da su i Srbija i BiH doneli odluke da postanu članice Evropske unije, ali da žele da razvijaju odnose i sa drugim zemljama.

“Pravac BiH je jasan i uradićemo sve da idemo što brže ka EU, ali paralelno sa tim veoma nam je važno da razvijamo odnose sa zemljama koje su ključni spoljnopolitički akteri na svetskoj sceni”, rekao je Crnadak.

U tom kontekstu, kaže, vidi i važnost posete Putina Beogradu i dodaje da je nepotrebno stavljati Srbiju ili BIH pred dilemu – hoćete li u EU ili ćete sarađivati sa Rusijom.

“To je nepotrebno. Mislim da kako vreme prolazi ideje da se dovodimo pred takve izbore gube i da ćemo biti u mogućnosti da vodimo politiku oko koje smo se i jedni i drugi opredeleli, a to je EU sa dobrom saradnjom sa Rusijom i drugim zemljama širom sveta”, rekao je Crnadak.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike