U trendu

CRTA: Izborni dan u skladu sa procedurama, kampanja neravnopravna

Izborni dan je protekao u skladu sa propisanim procedurama ali mu je prethodila izborna kampanja koju je obeležila neravnomerna zastupljenost kandidata u medijima i funkcionerska kampanja, ocenila je danas CRTA posmatračka misija „Gradjani na straži“.

CRTA je navela da su tokom izbornog dana zabeleženi pojedinačni slučajevi nepravilnosti na tri odsto biračkih mesta koje nisu ozbiljno uticale na regularnost procesa tokom izbornog dana, kao ni na rezultate izbora.

Ipak, kako su dodali, uočene nepravilnosti, od kojih su pojedine primećene i u prethodnim izbornim ciklusima, zahtevaju odlučnost nadležnih organa da rade na njihovom rešavanju u postizbornom periodu.

„Izborni dan je samo jedna od etapa izbornog procesa, a da bismo govorili o kvalitetu celokupnog izbornog procesa moramo da uzmemo u obzir i predizbornu kampanju i procese nakon izbornog dana“, rekao je šef CRTA posmatračke misije „Gradjani na straži“ Raša Nedeljkov.

On je kazao da je predizborna kampanja za predsedničke izbore bila kratka, intenzivna, sa neravnomernom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače, različitim oblicima zloupotreba javnih resursa i uz veoma ograničenu kontrolu nezavisnih tela.

Nepravilnosti tokom izbornog dana 2. aprila uočene su na tri odsto biračkih mesta što je jedan odsto manje nego na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Te nepravilnosti, kao i u prethodnom izbornom ciklusu, odnose se na neproveravanje ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenje nevidiljivog spreja, pravljenje paralelnih spiskova sa imenima i prezimenima izašlih na glasanje van biračkog spiska, kampanju na manje od 50 metara od biračkog mesta.

Tokom dana, na inicijativu biračkih odbora zabeležen je pozitivan trend u smanjenju vodjenja kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta i na kraju izbornog dana iznosio je manje od jednog procenta.

Na ukupno 27 odsto biračkih mesta zabeleženi su pojedinačni slučajevi da gradjani nisu mogli da se se pronadju u izvodu iz biračkog spiska na biračkom mestu.

CRTA je navela da je analizom zaključeno da se ovaj problem odnosi na svega 0,2 odsto birača ali istovremeno ukazuje i da je reč o pojavi koja je široko rasprostranjena i zahteva intervenciju nadležnih institucija.

„Problem sa biračkim spiskom i tokom ovog izbornog dana se pokazao kao manjkavost izborne administracije koja narušava integritet izbornog procesa i zato zahteva hitno rešavanje. Tokom ovog izbornog procesa nedostajala je proaktivna komunikacija institucija o načinima ostvarivanja prava gradjana kod upisa i unošenja izmena podataka u biračkom spisku“, izjavio je šef pravnog tima CRTA posmatračke misije „Gradjani na straži“ Pavle Dimitrijević.

Tokom izbornog dana CRTA je podnela tri krivične prijave protiv nepoznatiz osoba u Temerinu, Novom Sadu i Beočinu nadležnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog sumnji na krivično delo primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem. Navodi o „kupovini glasova“ obeležili su i period same predizborne kampanje.

CRTA je navela da je na osnovu 100 odsto obradjenog uzorka ukupan odziv birača bio 54,4 odsto, što je 2,3 odsto manje u odnosu na prošlogodišnje vanredne parlamentarne izbore, a skoro sedam odsto manje u odnosu na predsedničke izbore 2008. godine i 3,3 odsto manje u odnosu na predsedničke izbore 2012. godine.

Aleksandar Vučić je osvojio 54,4 odsto glasova, Saša Janković 16,3, Luka Maksimović 9,5 a Vuk Jeremić 5,8 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar