U trendu

Da li su zidovi prošlost ili budućnost?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas Evropsku uniju da se „izjasni da li su zidovi prošlost ili budućnost“ i dodao da je Srbija, bez obzira na „veoma dobre odnose s Mađarskom, apsolutno i oštro protiv zida“ na međusobnoj granici.

„Ja mislio da je pao Berlinski zid“, rekao je Dačić u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom.

Po Dačićevim rečima, „nesumnjivo je da je ova tema (talasa izbeglica sa Bliskog istoka i sa severa Afrike) došla pred vrata same Evrope“ i dodao da su do sada „najviše bile pogođene Grčka, Italija i Srbija“.

„Evropa nije imala razumevanja kada smo više puta ukazivali na potrebu da nam se finansijski pomogne kako bi granica bila na mnogo višem nivou… Tražili smo novac iz IPA fondova. Rečeno nam je da to (jačanje kontrole granice) nije prioritet“, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da je „ovo sada pitanje za EU: Da li oni računaju na ovaj naš prostor kao deo EU, ili je ovo prostor koji je ograđen zidovima i ogradom? Ne bih da komentarišem kako se to u prošlosti nazivalo“.

Dačić je rekao da su „nam potrebni mostovi, a ne zidovi“ i najavio da će Srbija inicirati regionalnu konferenciju o ilegalnim migracijama, na kojoj će, pored zemalja regiona učestvovati zemlje EU, UNHCR i druge organizacije.

Nikos Kocijas je podržao tu Dačićevu ideju.

„Problem migracija postoji već duže vreme“, rekao je grčki ministar. „Kada sam na savetu EU postavio to pitanje, gledali su me kao neku neobičnu levičarsku zverku i odbili da se time bave, ali, nije kriv glasonoša. Problemi su nastali, jer nije bilo uspešne akcije u regionu“.

Kocijas je na konferenciji za novinare upitao „da li su svi oni ratovi u severnoj Africi napravili ove velike reke izbeglica“, a zatim kazao: „Ne može to tako da neki naprave problem, a posle da kažu ‘vi to treba da rešavate’ „.

Kako je ocenio, „Evropa treba da potvrdi da je u stanju da reši problem (sa izbeglicama), a ako ga ostavi kakav je sada, društva na Balkanu će postati ksenofobična i skrenuće udesno“.

„Mnogo nas zanima stabilnost Egipta, sa 100 miliona stanovnika od čega su dve trećine mlađe od 18 godina, nezaposleni, koji nemaju mnogo snova o ostanku u toj zemlji. Ko hoće da destabilizuje Egipat, rizikuje neke buduće požare“, rekao je Kocijas.

Upitan o migrantima koji preko Grčke i Makedonije idu ka Srbiji, Kocijas je rekao da je već bio kod „prijateljskog severnog suseda“, da je imao „tri konferencije za štampu“ u Skoplju na kojima mu je postavljeno isto pitanje, ali da preko Makedonije ide „manji procenat migranata“ dok glavnina iz Grčke ide preko Italije u Srednju Evropu.

„Ali zemlje EU hoće da nas pretvore u jednu ‘crnu kutiju’ koja će da prihvati 100.000 izbeglica iz Sirije i 300.000 iz Avganistana i Pakistana. To je više ljudi nego što stanovnika imaju naša ostrva“, rekao je šef grčke diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar