U trendu

Dačić danas u Burundiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravi danas u zvaničnoj poseti Burundiju, gde je u razgovorima sa najvišim zvaničnicima istaknuto istorijsko prijateljstvo dve države i dva naroda. 

Kako je saopštilo Ministrastvo spoljnih poslova, Dačić je razgovarao sa predsednikom Burundija Pjerom Nkurunize i ministrom za spoljne odnose i medjunarodnu saradnju Alanom Aime Njamitve.

Dačić se sastao i sa generalnim sekretarom vladajuće partije u Burundiju, Nacionalni savet za odbranu demokratije – Snaga za odbranu demokratije, Evaristom Ndadjišimijem.

U razgovorima je podvučeno istorijsko prijateljstvo dve države i dva naroda koje datira iz perioda SFRJ i zaključeno je da ne postoje prepreke za unapredjenje saradnje na polju politike, privrede i posebno obrazovanja.

„Veliko mi je zadovoljstvo zbog posete Burundiju. Vezuje nas tradicionalno prijateljstvo iz vremena Tita i bivše Jugoslavije. Jugoslavija je priznala Burundi 1962. godine. Mi nastavljamo sa takvom politikom i želimo što bolje odnose sa Burundijem“, rekao je Dačić.

On je kazao da je danas potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva za spoljne odnose i medjunarodnu saradnju Burundija, kao i da je desetak sporazuma u pripremi.

Visoki zvaničnici Burundija upoznali su šefa srpske diplomatije sa osnovnim unutarpolitičkim ciljevima aktuelne vlade Burundija i istakli značaj postizanja nacionalnog jedinstva posle niza turbulentnih decenija.

Dačić je rekao da očekuje posetu ministra spoljnih poslova‎, a zatim i posetu predsednika Burundija Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar