Dačić: Glavna prepreka su maksimalistički ciljevi Prištine

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna prepreka za kompromisno rešenje kosovskog pitanja rešenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim ciljevima.

On je naglasio da Albanci ne žele kompromis i misle da je rešenje da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da još dobiju, kako oni nazivaju „istočno Kosovo“ – Preševo, Bujanovac.

„To apsolutno nije moguće. U ovom trenutku je neizvesno reći kada se može očekivati da se dođe do nekog okvirnog sporazuma koji bi označio neko moguće rešenje, na kome bi se zasnivali naši odnosi u narednom periodu“, rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što se pozicija Beograda „značajno promenjena“.

Govorećio o podeli Kosova kao mogućem rešenju, Dačić je rekao da je to njegovo lično mišljenje, ali da su o tome govorili i Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić.

„Bio sam prisutan kada je saopštavano savetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu i kada su najbliži Tadićevi ljudi govorili ‘dobro da jednom rešimo to pitanje’. Onaj ko se protivi tom rešenju, smatra da je bolje nezavisno Kosovo da bude jedinstveno“, naglasio je on.

Dačić je dodao da „samo slepac ne vidi“ da je sve što se sada dešava pokušaj stvaranja velike Albanije.

„Neko rekao da je Kosovo Jerusalim – jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionalne interese“, naglasio je šef srpske diplomatije.

On napominje da nikada niko tokom dijaloga Beograda i Prištine nije pomenuo sa srpske strane da će priznati nezavisnost Kosova, niti da će Kosovo dobiti mesto u UN.

„Mi nastavljamo borbu za povlačenje priznanja. Danonoćno radimo na tome. Ako neko ima drugo kompromisno rešenje neka ga predloži“, naglasio je Dačić.

On je ukazao da je probijen rok za stvaranje Zajednice srpskih opština, da predstavnici Prištine odugovlače jer doživljavaju ZSO kao novu Republiku Srpsku.

Dačić, međutim, podseća da je sporazum potpisan u Briselu i da je stvaranje ZSO garantovala EU koja sada ima obavezu da to sprovede.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike