najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić: Groteskne pretnje i lekcije iz Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pretnje Hrvatske da će sprečiti ulazak Srbije u EU “kao i lekcije o evropskim vrednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno”.

Dačić je u odgovoru hrvatskom ministru spoljnih i evropskih poslova u tehničkom madatu Miru Kovaču, rekao da je hrvatska politika “trenutno najveća sramota same EU”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kovač je u intervjuu za Dnevni avaz rekao da Hrvatska neće trpeti zastrašivanje i provokacije iz Srbije kojoj je, kako je naveo, potrebno “puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje”.On je kritikovao govor srpskog premijera Aleksandra Vučića na skupu u Donjoj Gradini povodom 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom Koncentracionom logoru Jasenovac.

“Pretnje Hrvatske o tome da će sprečiti ulazak Srbije u EU, kao i lekcije o evropskim vrednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao daKovač “vrši klasičnu i krajnje providnu zamenu teza, zamerajući premijeru Srbije što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva, ‘što govori o kontinuitetu politike Beograda'”.

“Sama činjenica da ministar Kovač, govori o ‘vadjenju srpskih očiju’ i ‘sečenju srpskih ušiju i noseva’ kao metaforama, svedoči o odsustvu minumuma pijeteta prema srpskim žrtvama nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svetskom ratu i sukobima prilikom raspada bivše Jugoslavije, kao i svesnom potiskivanju i negiranju istorijskih činjenica”, naveo je Dačić.

“Ispada da nije problem što se pred hrvatskim pravosudjem rehabilituje vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barešiću u prisustvu dva aktuelna ministra hrvatske vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, već je problem državno rukovodstvo Srbije koje Hrvatskoj i čitavom civilizovanom svetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. veku”, rekao je Dačić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike