U trendu

Dačić i Gašić zadovoljni zbog odluke NATO o vazdušnom prostoru

Ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije, Ivica Dačić i Bratislav Gašić, u razgovoru s generalnim sekretarom NATO-a Jenso Stoltenbergom u Beogradu, izrazili su danas zadovoljstvo odlukom Alijanse o ukidanju ograničenja u Vazdušnoj zoni bezbednosti izmedju centalne Srbije i Kosova.

Na sastanku je ocenjeno da je poseta generalnog sekretara NATO-a Srbiji veoma značajna za obe strane i da predstavlja veliki iskorak u medjusobnim odnosima, saopštilo je srpsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Ministri Dačić i Gašić izrazili su zadovoljstvo odlukom NATO-a o punoj relaksaciji Vazdušne zone bezbednosti, što predstavlja dokaz partnerskog odnosa Srbije i NATO-a i potvrdu odlične saradnje Vojske Srbije i Kfora“ na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Srpski ministri i Stoltenberg su razgovarali o unapređenju saradnje Srbije i NATO-a kroz program Partnerstvo za mir, situaciji na Kosovu, regionalnoj saradnji i bezbednosnim izazovima.

Dačić je rekao da Srbija vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa NATO-om u okviru raspoloživih mehanizma Partnerstva za mir, u skladu s politikom vojne neutralnosti, kao i opredeljenjem Srbije da doprinosi jačanju regionalne i globalne bezbednosti.

Generalni sekretar NATO-a danas je posle susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je posle 16 godina NATO ukinuo ograničenja koja su od 1999. godine važila za delove srpskog vazdušnog prostora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.