U trendu

Dačić i Helbah razgovarali o unapredjenju saradnje Srbije i Nemačke

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom Kristijanom Helbahom, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku, o unapredjenju saradnje Srbije i Nemačke.

Dačić istakao je da su odnosi Srbije i Nemačke „na veoma visokom nivou, da ih karakterišu intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapredjenja“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da su bilateralni odnosi znatno unapredjeni poslednjih godina, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.

Obim spoljnotrgovinske razmene je prošle godine dostigao skoro četiri milijarde evra, Nemačka je jedan od najvećih investitora, a preko 370 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35 hiljada radnika, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da Srbija želi da unapredjuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom i podsetio da pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu, navodeći da će nastaviti sa konstruktivnom politikom u tom pravcu.

Kristijan Helbah, piše u saopštenju, složio se sa ocenom kvaliteta medjudržavnih odnosa i naglasio da Berlin Srbiji pridaje najvažniju ulogu za stabilnost i unapredjenje saradnje u regionu.

Nemački zvaničnik je naglasio da je Srbija ne samo najveća i najvažnija zemlja, regiona već i zemlja s najvećim potencijalom i administrativnim i drugim kapacitetima, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija.

Ambasador Helbah je istakao da je za Nemačku veoma važno da Srbija nastavi konstruktivnu ulogu, jer je stabilnost regiona važna i za Nemačku, i za Evropu u celini.

Po njegovim rečima, Nemačka visoko ceni politiku i odnos Srbije prema migrantima, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar