U trendu

Dačić i Margalo o ekonomiji, Kosovu i razmeni informacija o izbeglicama i teroristima

Ministar spoljnih poslova Srbije i Španije, Ivica Dačić i Hose Manuel Garsija Margalo razgovarali su danas o ekonomskim i diplomatskim odnosima dve zemlje, kao i o potrebi razmene informacija o izbegličkoj krizi i kretanju terorista.

Dačić je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa Margalom, rekao da je Španija, pored Kipra, pruža najveću podršku Srbiji u Evropskoj uniji, ali i da u medjunarodnim institucijama pomaže Srbiji u nastojanjima da Kosovo ne bude priznato kao nezavisna država.

„To ne smemo nikada da zaboravimo, to su temelji naše buduće saradnje“, rekao je Dačić i dodao da se nada će povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje španski kralj Filipe četvrti posetiti Srbiju.

On je rekao da Srbija i Španija imaju dobre ekonomske odnose, ali malu robnu razmenu, koja iznosi oko 340 miliona evra godišnje, da su ukupna direktna španska ulaganja u Srbiju od 2005. godine 125 miliona evra i da donacije iznose oko 45 miliona evra.

Margalo je kazao da će Španija i dalje podržavati teritorijalni integritet Srbije i da neće podržavati napore Kosova da postane nezavisna država.

„To (poštovanje teritorijalnog integriteta države) je osnovni princip koji obezbedjuje mir u svetu“, rekao je Margalo.

On je dodao da je sa Dačićem razgovarao o izbeglicama i dogovorio da medjusobno razmenjuju informacije koje poseduju, kao i da se zajedno bore protiv terorista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.