U trendu

Dačić: Ideja o zajedničkom Danu sećanja pokazuje novu koncepciju srpske politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je inicijativa premijera Srbije o ustanovljavanju zajedničkog Dana sećanja na žrtve regiona zasnovanu na ideji pomirenja, saradnje u regionu i zajedničkog interesa koja pokazuje novu koncepciju srpske politike.

„Međutim, ta ideja se sigurno ne uklapa u koncepciju onih koji godinama govore da su Srbi glavni krivci za sve ono što se desilo, da su Srbi zločinci i svi ostali nedužne žrtve. Da je ta ideja došla od neke druge države, možda bi se o njoj razgovaralo na drugačiji način“, rekao je Dačić u intervjuu RTS-u.

„Ko još pita države regiona, zar cilj nije bio da se razbije Jugoslavija na što više manjih država čiji se glas uopšte ne čuje? Naša koncepcija je sada upravo drugačija. Koliko decenija mi treba da optužujemo jedni druge za događaje u prošlosti, dajte da napravimo jedan korak dalje, da idemo ka budućnosti“, rekao je Dačić i poručio da onaj kome je prošlost jedina budućnost, neće imati nikakvu budućnost.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da su UN prištinskim vlastima odgovorile da neće proslediti njihov zahtev za člansvo u Unesku, jer to nije u okviru mandata UNMIK-a, niti UN koji se bazira na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

„Nakon toga su se kosovske vlasti direktno obratile Unesku bez UN. Sada je na potezu generalna direktorka Uneska Irina Bokova kojoj je to pismo, odnosno zahtev upućen. Za sada to nikome nije dostavljeno, niti ta informacija kruži u institucijama Uneska ili UN”, rekao je Dačić i poručio da Srbija ne može mirno da gleda da neko otima srpsku kulturnu baštinu i zbog toga će se obratiti svima.

„Nije ovde u pitanju sad neka pobeda Srbije, pa smo mi kao dobili prvu rundu, bitka se nastavlja, ali UN su odbile da stanu iza predloga da Kosovo postane članica Uneska. To je za nas strateški važno zato što je reč o Rezoluciji 1244“,  rekao je Dačić.

Upitan šta Srbija može da uradi da spreči direktan ulazak Kosova u Unesko budući da se vrlo lako to može desiti, jer je u izvršnom odboru od 58 članica 33 priznalo Kosovo i Metohiju, Dačić je rekao da sada treba pratiti na koji način će generalna direktorka Uneska reagovati na ovakav zahtev, kome će se obratiti, kako će se to pravno utemeljiti.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo ovakvih slučajeva u Unesku.

„Srbija gde god može da spreči jednostrane akte, ona to radi, tamo gde ne može, mi izražavamo protivljenje svemu tome. Zato govorimo da sve zemlje treba da znaju za šta glasaju, ako im navedemo sve podatke šta je sa srpskom kulturnom baštinom koja je pod zaštitom Uneska, ako pogledaju kako su se odnosili prema crkvama  – palili ih, lomili krstove, pa neka se svaka zemlja odredi sama“, rekao je Dačić.

Upitan da je Vladi Srbije upućen spisak od 10 ambasadora koji bi trebalo da stupe na ambasadorske funkcije Dačić je naveo  da „imena onih koji se predlažu za ambasadore ne objavljuju dok se ne dobije agreman od zemalja domaćina“.

„Promenila su se vremena. Ne zavisi od toga kakvog ambasadora, imate već zavisi od toga kakvu imate vlast u zemlji. Sigurno da ambasador u Hrvatskoj neće rešiti probleme između Srbije i Hrvatske. Isto tako najbolje moguće odnose smo s Nemačkom ostvarili u vreme kad nismo imali ambasadora, a to znači da su se vremena promenila“, rekao je Dačić o ambasadorima koji če nakon tri godine otići u Berlin, Atinu i Zagreb. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar