U trendu

Dačić: Ili proširenje EU ili proces laganog umiranja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je proces proširenja lekovit za Evropsku uniju, jer, kako je naveo, ili će se nastaviti proces proširenja ili doći do procesa laganog umiranja EU.

Povodom izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junker da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. godine neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo EU, Dačić je kazao da „to nije ništa različito u odnosu na ono što je govorio ranije“ i da se može reći da je Junker bio blaži nego ranije kada je reč o proširenju.

„Proširenje EU je proces lekovit za opstanak EU“, kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je ponovio da će u oktobru početi ozbiljniji dijalog oko poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kada u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Evropske službe za spoljne poslove, koju će predvoditi visoka predstavnica Federika Mogerini.

Dodao je da Srbija do ulaska u EU ima rok da harmonizuje spoljnu i odbrambenu politiku.

Izrazio je nadu da će se do tada završiti sukob Rusije i SAD, jer kada se „slonovi svadjaju, obično trava nastrada“.

„Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama Evropska unija. Zato sam i rekao da mi treba da gledamo svoje interese“, kazao je Dačić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike