Dačić: Incident u Jasenovcu – bez presedana

Incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav Za dom spremni u Jasenovcu, gde se održavala komemoracija povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u jednom od najozloglasenijih koncentracionih logora, bez presedana je u modernoj Evropi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi“, rekao je Dačić u izjavi za Tanjug i istakao da očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva.

„Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Ausvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacistickim pozdravom Zig hajl?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima“, ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv. „Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona“, poručio je Dačić.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac, započela je ranije danas incidentom, kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga razvili transparent sa ustaškim pozdravom „za dom spremni“, prenosi Index.hr.

Prema pisanju portala, uoči komemoracije, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, su u mestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja, inače, uz dozvolu hrvatske države ima i taj ustaški pozdrav u sklopu svog grba.

(Tanjug)

3 komentara
 1. Anonimni

  Za svaku osuu to njihovo ponaanje i postupci. Ali sta mi radimo na svom terenu: dozvoljami postupke rehabilitacije zlocinaca iz II rata sta sve radi neciji „miljenik“Seselj ikako reagujemo na njegove izjave da mu nemoze niko nista i da moze da radi sta hoce., Prvo cistimo svoje a drugima prepustimo njihovo. Vidi se da posto je HR u toj EU(koja za neke nema alternativu) nece da reaguje po svojima i zar nam onda nije sve jasno. Pre ce Oni stati iza svojih nego sto mi ocekujemo na nasu stranu-shvatimo neke stvari na vreme-krajnje je vreme.

 2. Ante

  Pa malo treba biti civilizovan, prosao je rat, vi jos ratujete u dubini duse..okanite se rata Srbi..

  1. Vladimir Urosevic

   Ante poserem ti se u usta ustaska.Cime se ponosis budalo jedna. A o cemu ces jadnice nego da su se i nemci grozili vasim delima.bednice

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike