najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić kaže da ne beži od odgovornosti zbog pogibije službenika

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne beži od odgovornosti zbog pogibije dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, ali je napomenuo da je rat u toj zemlji počeo još u februaru 2011. godine, kada su bezbednosni rizici bili veći.

„Ako je neko hteo da zatvori ambasadu u Libiji, imao je priliku da to uradi. Umesto toga su ambasadoru Oliveru Potežici dali blanko ovlašćenje da može da napusti ambasadu bez odobrenja ministra. Sve je to uradjeno za vreme vlade Mirka Cvetkovića“, rekao je Dačić u parlamentu tokom rasprave o novom ministru odbrane.

Odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića o pogibiji dvoje službenika, Dačić je naveo da su na zahtev o proceni situacije u toj zemlji iz ambasade stizale ocene da je opasnost manja nego što je bila 2011. godine i da nema nikave potreba za zatvaranje ambasade.

„A da li je bilo kršenje procedure ili ne, to će biti utvrdjeno. Utvrdiće se i disciplinska odgovornost i krivično-pravna odgovornost, ako postoji“, rekao je Dačić.

On je kazao da je mesec dana pre otmice uspeo da uvaži želju Sladjane Stanković za premeštajem i dodao da je za to bila nadležna Komisija za premeštaj, koja duže vreme nije uspevala da joj nadje zamenu.“Ne izbegavam odgovornost, samo govorim šta je realnost“, zaključio je Dačić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike