U trendu

Ko kaže da će Kosovo dobiti članstvo u UN?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je danas povodom inicijative Vuka Jeremića koji je pokrenuo prikupljanje potpisa za sprečavanje članstva Kosova u UN – ko je rekao da će se to dogoditi.

“Vidim da je Jeremić krenuo u prikpljanje potpisa. Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. Čemu sad ovi potpisi? Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje, pa da vidimo ko treba i zašto da skuplja potpise”, rekao je Dačić novinarima.

Kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu može kao i svakom drugom mnogo toga da se zameri, ali ne i da ne vode računa o nacionalnim i državnim interesima.

“Nikad nije na dnevnom redu bilo priznavanje nezavisnosti niti članstvo Kosova u UN”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija želi trajno rešenje.

On je primetio da stanje u odnosima sa svetskim silana nikada nije bilo bolje, da su normalizovani odnosi sa Nemačkom, jačaju se odnosi sa Francuskom, kreće se u revitalizaciju odnosa sa SAD i jača se prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

“Ovo su sve poltikanti. Posto sam ja bio u vlasti i sa Đilasom, Tadićem i Jeremićem – situacija je mnogo drugačija i značajnija. Milsim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi, ne na štetu drugih ali da se nađe neko rešenje da bi se dsoslo do pozitivne agende za ceo region”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će se u dijalog sa Prištinom uključiti Rusija, Dačić je odgovorio da će format ostati kakav jeste i da neće biti njegovog širenja.

“Ne postoje takvi planovi”, rekao je Dacič i ukazao da ne postoji potreba SAD da se uključe jer one podržavju dijalog koji vodi EU.

Rusija je iznela stav da će se uključiti u proces dijaloga ako to neko bude zahtevao, podseća Dačić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Nije uopste cudo,sto Jeremic nije uspeo da postane GEN-Sek.ujedinjenih Nacija.On je bio Ministar spoljnih poslova Srbije,kada je Tadic bio predsednik Republike.Ali bez obzira na njegovo hvalisanje ,da je diplomirao na Oksfordu (ili tako negde) on nema razvijen centar za logicko razmisljanje.Zar on zaista misli,da nekim potpisima moze spreciti,da Kosovo (bilo samozvana Republika,ili ne),jednoga dana postane regularni clan Ujedinjenih Nacija. Kosovo ima iza sebe,najmocnije zemlje zapadne hemisfere,koje ga podrzavaju.Jedan umisleni politicki pigmej,tipa Jeremica,moze da uzme gajde i da svira na svadbama,jer za ostalo,nije sposoban.!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike