U trendu

Dačić: Moguće u EU 2025, ali nisam siguran u to

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da bi Srbija teoretski mogla ući u EU 2025. godine ali, da „prema dosadašnjim iskustvima“, nije siguran da će se to desiti.

Govoreći na otvaranju Srpskog ekonomskog samita, šef srpske diplomatije je izjavio da EU nije samo ekonomska već i politička unija i da će se pri odlučivanju o prijemu Srbije gledati ne samo vrednosni već i politički faktori, i dodao da su u EU „ponekad čak i vrednosti relativna kategorija“.

„Kad je nekom u Evropi nešto potrebno zažmuri se na vrednosti. I ne samo u Evropi“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, 2025. kao moguća godina prijema u EU, pre svega za Srbiju i Crnu Goru, pomenuta je u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan zbog insistiranja iz Beograda, a da li je taj rok realan „niko ne može da kaže“.

Dačić je rekao da će Srbija na putu evrointegracija uraditi sve što je do nje, jer je to u njenom interesu.

Formiranje vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi formiranje vojske Kosova bilo kršenje Rezolucije 1244 i da će Srbija na to ukazati na sednici Saveta bezbednosti UN 8. novembra.

Dačič je rekao da su svi medjunarodni faktori do sada govorili da je formiranje vojske Kosova  neprihvatljiv potez a da čak i oni koji su imali razumevanja kažu da bi to moralo da se uradi promenom Ustava a ne donošenjem zakona.

Govoreći o nastojanjima Kosova da postane član Interpola Dačić je ocenio da će Priština teško uspeti da obezbedi dvotrećinsku većinu za to.

On je dodao da očekuje da će da će sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova biti protiv njegovog prijema u Interpol i da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

„Laž je da Kosovo ne saradjuje s Interpolom i da to ne može. Na Kosovu je Misija UN i ona ima sporazum s Interpolom o razmeni informacija“, kazao je Dačić novinarima uoči Ekonomskog samita Srbije.

On je dodao da Kosovo želi članstvo u Interpolu da bi na mala vrata ušlo u UN i da je Srbija zato protiv.

„Oni to žele kao diplomatsku pobedu, bez rešavanja statusa ne mogu u medjunarodne organizacije“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.