U trendu

Dačić ne očekuje zamke u poglavlju 35

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da ne očekuje „zamke“ u poglavlju 35 o Kosovu, kao i da to poglavlje ne predstavlja zamenu za dijalog koji se vodi u Briselu izmedju Beograda i Prištine.

„Dijalog će se i dalje odvijati u Briselu uz posredovanje Frederike Mogerini, tako da ne očekujem kroz ove pregovore bilo kakve zamke kada je reč o Kosovu“, rekao je Dačić za današnje izdanje lista „Politika“.

On je negirao i da postoje dodatni rokovi u vezi sa poglavljem 35, pošto će Srbija, kako je naveo, primenjivati sve što se dogovori u Briselu.

„Za nas to nije problem. S druge strane, nemoguće je da Evropska unija u ovoj fazi, kada postoji pet članica koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, utvrdi svoju jedinstvenu poziciju koja ne bi bila statusno neutralna“, ukazao je Dačić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je za „Politiku“ da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 ne traži od Srbije priznanje nezavisnosti Kosova, već normalizaciju odnosa.

„Veliki broj zemalja EU priznao je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i nema sumnje da su pred nama teški pregovori“, upozorio je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.