U trendu

Dačić: Ne postoji opasnost da EU ponovo uvede vize gradjanima Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne postoji opasnost da Evropska unija (EU) ponovo uvede vize za srpske državljane, iako je Srbija ukinula vize za gradjane trećih zemalja.

Dačić je za Večernje novosti ocenio da Evropsku uniju ne brinu migranti, već Kosovo.

„Ne smeta njima ukidanje viza, već to što sve više zemalja povlači priznanje Kosova, pa oni kažu da je to zbog ukidanja viza. Neka EU pokaže podatke o tome da li je i koliko povećan broj migranata otkad je Srbija ukinula vize nekim zemljama“, naveo je Dačić.

Dodao je i da je „zabrinutost Brisela malo i licimerna“ i najavio da će Srbija, ukoliko bude zloupotreba ukidanja viza, odmah reagovati i vratiti vize.

„Odakle je došlo milion migranata u Srbiju nego iz EU, oni su ušli u ovaj region preko spoljnih granica Unije“, rekao je Dačić.

Kako pišu Novosti, Evropski savet je u svojim zaključcima pozdravio ukupan napredak Srbije postignut u pregovorima o pristupanju sa EU, ali je prvi put opomenuo Beograd zbog ukidanja viza gradjanima trećih zemalja.

Savet je izrazio zabrinutost da bi politika Srbije mogla da oteža borbu protiv ilegalnih migracija, a te zaključke bi krajem sledeće nedelje u Luksemburgu trebalo da usvoje šefovi država ili vlada EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar