U trendu

Dačić: Odluka suda u slučaju Haradinaj i izjave albanskih političara, deo organizovane akcije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je večeras ocenio da su odluka suda u Francuskoj u slučaju Ramuša Haradinaja i izjave albanskih političara na Balkanu deo „organizovane akcije“.

Komentarišući za Radio-televiziju Srbije (RTS) pretnje bivšeg komandanta OVK premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, Dačić je kazao da takve izjave „dolikuju čoveku optuženom za ratne zločine“, ali da to nije jezik medjunarodne politike.

„Beograd na to reaguje uzdržano, ne zato što smo slabi ili se plašimo Haradinaja, ali ako želimo mir i stabilnost, medjunarodna zajednica mora voditi balansiranu politiku, a ne da bude zaštitnik Albanaca“, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, predstavnici EU i SAD „veoma teško umeju da prevale preko usana bilo kakvu osudu albanskih političara“.

„Put od košmarnih snova do teške realnosti je nekada veoma kratak. Srbija nikome nije pretila, a oni stavljaju Niš u Veliku Albaniju – očigledno je to zajednička platforma albanskih političara“, ocenio je ministar.

Komentarišući izjavu lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva koji je premijera Srbije Aleksandra Vučića, srpski narod i Srbiju optužio za „nacionalističku politiku“, Dačić je kazao da je „gotovo neverovatno da takve izjave daje čovek koji pretenduje da bude premijer Makedonije“.

„Reč je o skandaloznoj izjavi i brutalnom napadu na premijera Vučića koji je govorio da je stabilnost Makedonije ključna za stabilnost celog regiona. Ništa nije izlovan slučaj, ali neće nama Zaev birati ko će u Srbiji biti na vlasti, kao što Srbiju niko ne treba da pita ko će u Makedoniji biti na vlasti“, kazao je Dačić.

On je dodao da će Srbija, i pored protivljenja „nekih zapadnih zemalja, morati da vodi računa“ o ratifikaciji Sporazuma s Rusijom po kojem bi osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu dobilo diplomatski status.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar