U trendu

Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana

 Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

„Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo gradjana Srbije.

Po njegovim rečima, Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole, da je njegov posao da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i gradjani Srbije.

On je kazao da zvanični predstavnik BIA u Makedoniji nije tamo ilegalno i da bi on voleo da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi bezbednosti.

Upitan s kim je Živaljević ušao u Sobranje, Dačić je rekao: „E, da ja vama kažem sad“, a potom pročitao spisak imena ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizovali proteste protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome Makedoniju obaveštavaju već dve godine. 

On je kazao i da se neki koji su bili „najbrutalniji u upadu u Skupštinu“, sada možda kriju u „južnim opštinama“ Srbije. 

Upitan da li očekuje pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je rekao da je sinoć razgovarao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova i da mu on ništa nije spomenuo o Živaljeviću, a da je mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev rekao samo da službe to treba da reše izmedju sebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar