U trendu

Dačić pozvao na konsultacije ambasadora Srbije u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas na konsultacije ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića, povodom aktuelnih pitanja odnosa s Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Srbija „od izbijanja krize u Ukrajini više puta ukazala da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“, kao i da je „preduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srpskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih medjunarodno-pravnih obaveza“.

Dačić rekao da je „poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina, za razliku od Srbije, nikada nije osudila“, ali da Srbija „ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa s Ukrajinom, dodaje se u saopštenju.

„Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa s Ukrajinom, na principima medjusobnog uvažavanja i neće dozvoliti da bude koletaralna žrtva medjunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom“, navodi se u saopštenju i podseća da je poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrejine „dokazano prilikom predsedavanja Srbije OEBS-u“.

Kako se u saopštenju navodi, šef srpske diplomatije razgovaraće u narednim danima s ambasadorom Bulatovićem o daljim aktivnostima vezanim za odnose s Ukrajinom.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič pozvan je pre pet dana u Kijev na konsultacije „o poštovanju medjunarodnog prava i izbegavanju upotrebe gradjana Srbije kao plaćenika“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine danas je saopštilo da su ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji razgovarali o vezama sa Srbijom, uz poseban osvrt na pitanje srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar