najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić pozvao UN da ne usvoji britansku rezoluciju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi usvajanje britanske rezolucije o genocidu u Srebrenici imalo negativne posledice po BiH i čitav Zapadni Balkani pozvao članice Saveta bezbednosti UN da ne glasaju za ovaj dokument, objavljeno je danas na sajtu Dačićeve Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kako se navodi u tekstu, to je ključna poruka pisma koje je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak uputio članicama SB UN koji bi povodom 20 godišnjice genocida u Srebrenici 7. jula trebalo da glasaju o britanskom predlogu rezolucije.

U pismu u koje su uvid imale beogradske Novosti, kako se navodi na sajtu SPS-a, Dačić je jasno naglasio da se u trenutku kada se Zapadni Balkan suočava s novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama “nacrt ove rezolucije, koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona s potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza”.

U Dačićevoj poruci članicama SB naglašava se da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je “čvrsto uverena da sećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva”.

“Nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti. Upravo polazeći od toga, a u vezi s namerom da se SB na usvajanje podnese nacrt rezolucije povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, želim da istaknem važnost sveobuhvatnog sagledavanja svih aspekata i posledica njenog eventualnog usvajanja po proces pomirenja i saradnje u regionu”, naveo je Dačić.

On u pismu podseća da se ove godine obeležava i 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je garant i Srbija, i dodaje da je “duboko uveren da ovakva rezolucija u aktuelnom momentu može naneti samo štetu krhkom procesu pomirenja i negativno se odraziti na napore odgovornih lidera država u regionu Zapadnog Balkana da stvore bolju zajedničku budućnost”.

Uz ocenu da proces pripreme nacrta rezolucije “nije osmišljen na način koji bi omogućio njeno prihvatanje od strane svih zainteresovanih strana” i ne odražava dostignut stepen saradnje i pomirenja u regionu niti  doprinosi stvaranju pozitivne klime za dalji napredak, Dačić je dodao da su razlozi za njeno donošenje nejasni i da bi njene posledice po regionalnu stabilnost, mir i saradnju bile višestruko negativne.

“Zato vam se obraćam kako biste svoj autoritet stavili u službu mira, stabilnosti i pomirenja u BiH i regionu, i kako ovako osmišljena, pripremljena i napisana rezolucija ne bi bila usvojena”,  naveo je Dačić u pismu članicama SB UN.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike