Dačić: Prevazići negativno nasleđe u odnosima SRB i SAD

BEOGRAD – Dužni smo da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu Srbije i SAD, poručio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić na svečanosti u rezidenciji američkog ambasadora povodom obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

On je dodao i da SAD u Srbiji imaju pouzdanog partnera.

„Tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio je divljenje ‘odvažnom srpskom narodu’, čijim herojskim delima je bio dirnut. ‘Zbog ljubavi prema slobodi“, govorio je, ‘Srbi su krenuli u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja’ „, podsetio je Dačić.

Srpska zastava se tada u čast našeg odvažnog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Dačić je naveo i da se upravo vratio iz Vašingtona, gde je u Kongresu SAD-a takođe prisustvovao proslavi ovog jubileja.

„Američka i srpska prestonica, zajedno su se prisetile istorijskog savezništva naša dva naroda, ali što je još važnije, zajedno smo utrli put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa.

Kako kaže Dačić, naši preci su se zajednički borili za iste vrednosti i u to ime su položili svoje živote.

„Ratovi se ne smeju ponoviti i zbog toga se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD-om na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta“, poručio je on.

Posebno cenimo podršku koju je Amerika do sada pružala našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i nadam se da će to činiti ubuduće, dodao je on.

„Drago mi je što sam u Vašingtonu, a sada i u Beogradu učestvovao na manifestacijama koje nas podsećaju da smo dužni da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu naših dveju zemalja“, istakao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike