Dačić: Priča o Vojsci Kosova novi udarac mirovnom procesu

BEOGRAD – Namera Prištine da formira Vojsku Kosova predstavlja još jedan udarac mirovnom procesu, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da to rade one snage koje žele da potkopaju mogućnost iznalaženja trajnog rešenja.

„Srbija je apsolutno protivi formiranju Vojske Kosova, i naš stav nećemo menjati“, rekao je Dačic novinarima pred put u Berlin, gde će učestovati na skupu „Zapadni Balkan u Evropi- mogućnosti i izazovi“.

Upitan da li će ta vojska ipak kad tad moći da bude formirana, Dačić je ponovio da nastojanja da se formira ta vojska vode ka ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu.

„To je u suprotnosti sa aktuelnim međunarodnim pravnim poretkom i Rezolucijom 1244 koja vidi Kfor kao jedini oblik oružanog prisustva“, rekao je Dačić i upitao čemu bi služile te snage pored Kfora osim ako se ne bi pripremale za neke eventualne sukobe.

Upitan da li Srbija trpi pritisak zbog toga, on je rekao postoje različiti pritisci i da se od Srba i Srpske liste očekuje da to prihvate, kao što se vršio pritisak i na predsednika Srbije kada je trebalo prihvatiti Kadrija Veseljija za pregovarača.

„Kad bih rekao da ne trpimo (pritiske) neko bi rekao da smo oguglali“, rekao je Dačić koji je podsetio da su i oni koji su simpatizeri nezavisnosti Kosova protiv Vojske Kosova i da navode da ceo proces mora da bude u saglasnosti sa Ustavom.

Dačić je dodao da takva promena Ustava ne može imati podršku Srpske liste.

Ministar je rekao i da svi govore da žele rešenje za pitanje Kosova, a sada kada je dijalog pokrenut u pravcu trajnog rešenja svi se trude da ga opstruišu, kao da su očekivali da će se završiti na priznavanju nezavisnosti od strane Srbije.

„Sa naše strane to je nemoguće. Ako Srbija ne dobije ništa onda od svega nema ništa“, rekao je Dačić i dodao da će u tom slučaju kosovsko pitanje ostati nerešeno.

Dačić je rekao da od raznih strana čuje da Srbija na severu može da dobije ZSO sa povećanim ovlašćenjima, i da – valjda zato što ima stablinu vlast – tu priču može da „proda“ narodu.

„Poručujem im da ne pričaju gluposti, od toga nema ništa“, rekao je on i izrazio uverenje da će se broj država koje su priznale nezavinost Kosova smanjivati.

Dačić će u Berlinu prisustvovati svečanosti povodom obeležavanja 20 godina Registorvnog udruženja berlinskih privrednika „Berlinski privredni razgovori“ i učestvovati u diskusiji „Zapadni Balkan u Evropi – mogućnosti izazovi“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike