U trendu

Dačić: Rešiti status ruskog centra u Nišu ili ga ugasiti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će naredne nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je za izdanje Politike od petka kazao da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu „na čekanju“ od avgusta 2014. godine.

„Već treću godinu ovo izaziva metnje u funkcionisanju centra u Nišu, Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti“, rekao je Dačić.

On je rekao da slične formulacije postoje i u sporazumu članica NATO i ostalih država članica programa Partnerstvo za mir, koji je potvrdjen u Skupštini Srbije 2015. godine.

„Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom. U predlogu sporazuma stoji da članovi stalnog ruskog osoblja centra uživaju privilegije i imunitete koji se u Srbiji dodeljuju administrativno-tehničkom osoblju ambasade Rusije u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, kazao je Dačić.

On je rekao da „svi dobro znaju“ da centar u Nišu nije vojna ni špijunska baza, niti je globalni mehanizam civlne zaštite više zemalja koji bi smetao sistemu EU.

„Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima i sa Rusijom jer kako neko može opravdati da ruski spasilac iz centra u Nišu ne može da dobije status vozača u nekoj zapadnoj ambasadi“, dodao je Dačić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike