U trendu

Dačić: Srbija neće dozvoliti ponižavanje i ultimatume

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti bilo kome da je ponižava i da neće prihvatiti nikave ultimatume i pretnje.

„Naš interes je da bude mir i stabilnost ali naša konstruktivnost ne može da se tumači kao naša slabost. Postoje stvari od kojih nećemo odstupiti“, rekao je Dačić u Jagodini gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca za novi pogon italijanske fabrike Aunde.

Dačić je rekao da je Srbija saglasna da se dijalog u Briselu ne nastavi ako će teme biti granice, ratna šteta, medjunarodno priznanje Kosova i članstvo u medjunarodnim organizacijama.

„To je nešto o čemu se ne razgovara. Mi vodimo statusno neutralnu politiku“, rekao je Dačić.

On je kazao da je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri demantovala da ima nekih novih uslova i ultimatuma, a da i Evropska unija govori o tome da nema ultimatuma u razgovorima.

„Želim da ponovim naš stav da smo oduvek bili konstruktivni i da je prioritet naših aktivnosti da se dijalog nastavi. Ali, sa druge strane, niko ne može da računa na to da može da se poigrava sa Srbijom, da iznosi nove uslove ili da iznosi uslove za koje se unapred zna da ne mogu sa naše strane da budu prihvaćeni“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da očekuje nastavak dijaloga, ali da ne zna kada će to biti.

„Pre toga neophodno je da se realizuje ono što je u Briselu dogovoreno, pre svega mislim na zajednicu srpskih opština. Dijalog traje, ali ne na najvišem nivou već na nivou operativnih grupa i tela i u njemu učestvuju predstavnici Srbije i Prištine“, kazao je Dačić.

Dačić je još rekao da su laži da Srbija nije otvorila novo poglavlje zbog Rusije.

„U oktobru nije postignuta saglasnost svih država članica EU da se otvore nova poglavlja jer nije došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini razlog“, rekao je Dačić.

On je dodao da ako do napretka dodje, poglavlja će biti otvorena u decembru, ali da to nikakve veze nema sa poglavljem 31 koje se tiče spoljne politike.

„To poglavlje nije još ni otvoreno. Prestanite da lažete. Pokušavaju da kažu da je Rusija kriva što Srbija ne napreduje ka EU“, kazao je Dačić.

On je rekao da se Srbija bori da Kosovo ne postane član Ujedinjenih nacija pre nego što se završi dijalog.

„Ako dijalog rezultira nekim dogovorom koji može da ide dalje na medjunarodne organizacije, onda smo mi spremni za dijalog o trajnom rešenju problema Kosova. Ali da neko nameće jednostrane odluke i poteze, Srbija se sa tim nikada ne može saglasiti“, kazao je Dačić.

Dačić je dodao da Srbija sama ne može tome da se suprotstavi.

„Ako Rusija ili Kina ne stave veto na tu odluku, Kosovo će postati članica UN. Zar je moguće da neko misli da Srbija treba da uvede sankcije onome koji treba da glasa i stavi veto na prijem Kosova u UN“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.