U trendu

Dačić: Srbija posvećena saradnji s afričkim državama, zabrinuta zbog sukoba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija posvećena unapredjenju saradnje sa afričkim državama, ali i da je zabrinuta zbog sukoba na tom kontinentu.

Dačić je na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija rekao da Srbija, kao, kako je naveo, „najistaknutija naslednica Jugoslavije kada je reč o politici prema Africi“, decenijama ima prijateljske odnose s afričkim zemljajma, a da je ove godine odlučila da u kalendar najvažnijih dana u godini uvrsti 25. maj kao Dan prijateljstva s narodima Afrike.

„Srbija je posvećena unapredjenju saradnje sa afričkim državama i regionalnim ekonomskim zajednicama i, u skladu sa svojim mogućnostima, doprineće jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza. Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove i sa ponosom ističe da u Africi, u odnosu na mnoge druge, zbog istorijskih razloga, ima startnu prednost, uverena da tu prednost, uz nove ideje, treba i da iskoristi“, rekao je Dačić.

On je rekao da  Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije Afričke unije, u kojoj Srbija ima status posmatrača, ali i da je zabrinuta zbog sukoba u Africi.

„Brine nas, sa druge strane, kada se naši prijatelji – a u Africi samo prijatelje i imamo – ne razumeju i sukobljavaju i podržavamo sve inicijative koje UN, AU i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću radi postizanja mira na kontinentu. Posebno nas bole sukobi u Africi koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja“, rekao je Dačić.

Šef diplomatje je rekao da Srbija želi da se problemi u Africi što pre reše i nastaviće da učestvuje u mirovnim misijama na kontinentu, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar