Dačić: Srbija radi na infrastrukturnom povezivanju Centralne Evope

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija radi na „što širem infrastrukturnom umrežavanju Centralne Evrope“ i da očekuje da će dodatna sredstva za konkretne projekte biti odobrena na julskom Samitu Zapadnog Balkana u Trstu.

Dačić je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) u Minsku rekao da Srbija već duže vreme, a naročito proteklih pet godina, „ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju“.

Srbija, dodao je, radi na „što širem infrastrukturnom umrežavanju“ kroz razne projekte i povezivanje da bi region bio konkurentan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“ ‘Agenda povezivanja’, koja je uspostavljena u formatu Zapadnobalkanske šestorke (ZB6) u okviru Berlinskog procesa, za nas ima posebnu važnost. Naša očekivanja od predstojećeg Samita u Trstu uključuju i odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za primenu tri konkretna projekta u iznosu od više od 60 miliona evra, što smo predstavili Evropskoj komisiji kao prioritete“, izjavio je Dačić.

Rekao je da Srbija, takodje, učestvuje u projektu Transbalkanski koridor, vrednosti od 162 miliona evra, koji će u velikoj meri ojačati energetsku razmenu i sigurnost regiona.

U pripremi je i rad na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, projekat za koji Srbija poziva da se što hitnije donese konačna odluka o finansiranju, dodao je Dačić.

„Svim ovim projektima, Srbija pokazuje spremnost da se povezuje sa susedima, šire u regionu, kao i sa ostatkom evropskog prostora“, rekao je šef srpske diplomatije.

Teme razgovora ministarskog sastanka CEI u Minsku su, pored povezivanja unutar šireg evropskog regiona, bile i situacija posle velikih migracija, bezbednosne pretnje i reforme CEI.

Dačić je ocenio da je za zemlje Centralne Evrope i dalje migrantska kriza bezbednosni izazov i da je važno da se dogovor EU i Turske i dalje sprovodi.

„Budući da se Srbija nalazi u najtežoj situaciji i da ima znatno veći broj migranata na svojoj teritoriji u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana, smatramo da najveći deo sredstava iz nove specijalne mere treba da bude dodeljen Srbiji, s obzirom na ponekad nejednak tretman zemalja koje se suočavaju s ovim problemom u zavisnosti od toga da li su članice EU ili ne“, rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori na eventualne terorističke pretnje i sve vidove ekstremizma i da s partnerima saradjuje na njihovom suzbijanju.

Dačić je ocenio da CEI, koja okuplja 18 država, predstavlja „most“ izmedju zemalja članica Evropske unije i onih koje to žele da postanu.

CEI je uspela da ostane aktuelna ali, smatra Dačić, treba da proširi dijapazon delovanja i poveća vidljivost, kao i da produbi saradnju s drugim regionalnim i globalnim akterima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike