U trendu

Dačić tražio podršku nesvrstanih u suprotstavljanju aspiracijama Prištine

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je danas, na ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu, pozvao sve zemlje da se suprotstave pokušajima Prištine da postane član međunarodnih organizacija.

„Koristim ovu priliku da još jednom apelujem na vas da ostanete dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka i istrajete na poziciji nepriznavanja, kao i da nastavite da se suprotstavljate unilateralnim pokušajima tzv. Kosova da afirmiše aspiracije za članstvo u međunarodnim organizacijama“, kazao je Dačić.

Zahvalio je brojnim članicama Pokreta, koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i koje su, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ostale dosledne principima međunarodnog prava, Povelje UN i Rezoluciji 1244 SB UN.

„Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija, pored međunarodnog prava, brani i najviši autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti“, naveo je Dačić.

Podsetio je da Srbija već celu deceniju, posvećeno i odgovorno upozorava međunarodnu zajednicu na očiglednu opasnost od jednostranih poteza i ukazuje da jednostrano proglašena nezavisnost predstavlja vrlo opasan i neprihvatliv presedan koji je, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta.

„Na Kosovu i Metohiji prisutni su i dalje brojni izazovi i veoma kompleksna političko-bezbednosna situacija, o čemu svedoče i poslednji događaji od 26. marta, kada je u brutalnoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije pretučen i priveden direktor Kancelarije Vlade Srbije Marko Đurić, koji je i glavni pregovarač u dijalogu između Beograda i Prištine, a povređeno ukupno 36 Srba“, rekao je Dačić.

Ukazao je da to samo potvrđuje koliko je položaj srpskog i drugog nealbanskog stanovništva težak na KiM, uz ograničenu slobodu kretanja, kontinuirana zastrašivanja i pokušaje nasilnog iseljavanja Srba, odsustvo uslova za ostvarivanje osnovnih prava, ugrožavanje srpske istorijske, kulturne i verske baštine.

„Uprkos duplim standardima međunarodne zajednice koji se primenjuju u slučaju Srbije, verujemo da moramo ostati dosledni naporima za rešavanje pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima i kroz dijalog, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje i postigao istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji“, precizirao je šef srpske diplomatije.

Takvo rešenje, istakao je, mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Dačić je pozdravio što Završni dokument ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja reafirmiše poziciju članica Pokreta da poštuju teritorijalni integritet, suverenitet, političku nezavisnost i nepovredivost granica država članica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar