U trendu

Dačić u Rimu: Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Rimu da Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu i da su postignuti konkretni rezultati, dodajući da je to pravi način da Zapadni Balkan postane stabilan i prosperitetan.

„Nećemo dozvoliti da nas tenzije, koje se evidentno još uvek pojavljuju usled prevazidjenih retorika i nerešenih, otvorenih pitanja iz prošlosti, zaustave u napretku ka dostizanju najviših demokratskih standarda“, rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke i Italije, u okviru priprema za predstojeći samit regiona u Trstu.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su se Berlinski proces i „Zapadnobalkanska šestorka“ jasno profilisali kao formati kroz koje se podstiče i produbljuje saradnja.

„Sebe smatram realnim čovekom. Stoga ne mislim da širim optimizam… kada kažem – da, postigli smo napredak – da, imamo i konkretnih rezultata. I još jedno da – treba da nastavimo da saradjujemo i to jačim tempom. Čvrsto verujem da je to pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da gradjani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima“, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je takodje govorio o reformama u Srbiji i podsetio, izmedju ostalog, na procene Medjunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske komisije, prema kojima je ekonomija Srbije u 2016. postigla najbolje rezultate od početka svetske ekonomske krize, navedeno je u saopštenju.

„‘Agenda povezivanja’ koja je uspostavljena u formatu ZB6 u okviru Berlinskog procesa za nas ima posebnu važnost. Vama su naši prioriteti u tom pogledu poznati, budući da smo ih iznosili više puta na različitim skupovima. Ponovio bih samo jedan, a to je svakako izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio i na izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom posete Srbiji u martu da EU neće biti celovita sve dok Srbija i ceo Zapadni Balkan ne postanu deo evropske porodice.

„Od lansiranja Berlinskog procesa u avgustu 2014. i predstavljanja koncepta dokumenta ‘Povezivanje na Zapadnom Balkanu’ u septembru iste godine, pa sve do danas, ovo je naš 18. sastanak na ministarskom ili premijerskom nivou u okviru Berlinskog procesa. Da budem potpuno jasan, govorim samo o sastancima na najvišem nivou“, izjavio je Dačić.

On je podržao, kako je naveo, agilan pristup Italije koji se ogleda i u uvodjenju novih tema, kao što je saradnja u borbi protiv korupcije, ali i pridavanje ključnog značaja suštinskom povezivanju malih i srednjih preduzeća i jačanju ekonomskih integracija u regionu.

„Verujem da posebno treba da se osvrnemo na neiskorišćene trgovinske potencijale regiona ZB i iznadjemo adekvatna rešenja. Kako bismo maksimalno iskoristili prednosti koje nam na primer CEFTA pruža, posebno kao tržište slobodne trgovine, Srbija je na proteklom Samitu o ZB u Sarajevu već predložila da napravimo dodatni iskorak u ekonomskim integracijama i uspostavimo ne samo unutrašnje regionalno jedinstveno tržište ZB već i carinsku uniju“, kazao je Dačić, piše u saopštenju MSP.

Dačić je govorio na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke, kojem je prisustvovao na poziv šefa italijanske diplomatije Andjelina Alfana, u okviru priprema za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Trstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar