U trendu

Dačić veruje da postoji šansa da Kosovo ne bude primljeno u Unesko

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da veruje da postoji šansa da Generalna konferencija Uneska u novembru ipak ne primi Kosovo u tu organizaciju.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je najvažnije da Srbija nastavi s političkom aktivnošću i da se nada da će na Generalnoj konferenciji medju 60 zemalja koje nisu priznale Kosovo, biti i odredjen broj onih koji će glasati protiv prijema Kosova.

„Verujem da postoji šansa da predlog ne prodje. Mi ćemo biti u Parizu (gde je sedište Uneska), bićemo veoma aktivni i na bilateralnom nivou i pošto je potrebno da glasa dve trećine (članica) da bi odluka o prijemu Kosova prošla, nadam se da će medju 60 zemalja, koje nisu priznale Kosovo, jedan broj glasati protiv“, rekao je Dačić.

On je naveo da bi odluka o prijemu Kosova u Unesko dugoročno gledano predstavljala opasnost za kulturnu baštinu Srbije.

„Neće se ništa dešavati sada, jer će Kosovo biti pod budnim oko medjunarodne zajednice, ali dugoročno gledano, to jeste opasnost“, rekao je Dačić.

Govoreći o tome što su Crna Gora i Makedonija glasale za preporuku da Kosovo bude primljeno u Unesko, on je kazao da će se i Srbija prema tim zemljama na medjunarodnom planu u budućnosti odnositi istom merom.

„Reč je o njihovim unutrašnjim odnosima, mi smo mnogo uložili u razvoj odnosa sa zemljama u regionu. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na medjunarodnom planu“, rekao je Dačić.

Izvršni savet Uneska usvojio je juče u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Za preporuku o prijemu Kosova upućenu Generalnoj konferenciji Uneska glasalo je 27 zemalja, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.