U trendu

Dačić: Zaoštravanje sa Ukrajinom pritisak na Srbiju da se distancira od Rusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da se navodima Ukrajine o zabrinutosti da srpski plaćenici učestvuju na ruskoj strani u borbama u Donbasu želi postići da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.

„Treba da postanemo žrtve sukoba u Ukrajini i problema koji postoje na relaciji Zapad – Rusija“, rekao je Dačić na televiziji Pink i dodao da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne i da bude „žrtva nekih drugih medjunarodnih relacija“.

On je dodao da Srbiju „nije mogao da uplaši“ ni američki zvaničnik Brajan Hojt Ji koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice, a „kamo li ambasador Ukrajine“.

Dačić je rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se i Zapad i Istok, Vašington i Moskva, složili da je Beograd mesto vodjenja mirovnih pregovora o Ukrajini.

„Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna time i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima… Ne svidja im se takva pozicija Srbije“, rekao je Dačić i dodao da će sledeći sastanak specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu Kurta Volkera i Vladislava Surkova biti održan 13. novembra u Beogradu.

Komentarišući saopštenje Ukrajine da će nastaviti da saradjuje sa evropskim partnerima po pitanju zvaničnika Srbije koji su povezani sa Krimom, Dačić je rekao da je pitanje da li je to bilateralni problem Srbije i Ukrajine, ili Srbija treba da ispašta zbog medjunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom.

On je dodao da je Srbije procesuirala više desetina osoba za učešće u borbama na Krimu i u Donbasu, dok Ukrajina nije procesuirala plaćenike iz te zemlje koji su učestvovali u progonu Srba u Hrvatskoj 1990-ih godina.

Dačić je rekao i da je ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič rekao da ide na konsultacije u Kijev, a da je on od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine dobio obaveštenje da će Aleksandrovič biti van zemlje.

On je rekao da je u medijima u Srbiji informacija da je pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini na konsultacije u Beograd na 50. mestu, a da je to veoma važna vest.

U Unesku smo pobedili SAD, Nemačku, Francusku a ne Pacolija i Tačija

Dačić je ocenio da je Srbija, povodom odluke Prištine da odloži zahtev za prijem Kosova u Unesko, odnela „veliku pobedu“.

„Imali smo plan Stejt departmenta ko će kako da glasa u Unesko. To je naša velika pobeda, pobedili smo SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Tursku, Saudijsku Arabiju, a ne Hašima Tačija ili Bedžeta Pacolija“, kazao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

On je dodao da je Srbija tu pobedu ostvarila „pričom, ubedjivanem, posvećenošću“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.