U trendu

Dačić: Zemlje ponovo pod pritiskom da biraju izmedju Istoka i Zapada

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se zemlje regiona ponovo pritiskaju da se opredeljuju za Istok ili Zapad, ali da Srbija u tome ne učestvuje.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da su se na današnjem samitu Jadranske povelje u Podgorici čuli izrazi iz vremena Gvozdene zavese, kao što je podela na Istok i Zapad.

„Kakav Zapad kad je pao Berlinski zid? Gde je Istok? Nema više komunističkog istoka. Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji“, rekao je Dačić.

Ocenivši da se podela na Istok i Zapad vraća i da se zemlje ponovo pritiskaju da se opredeljuju, Dačić je rekao da Srbija u tome ne učestvuje.

„Srbija je za sebe, a ne za Istok ili Zapad“, kazao je šef srpske diplomatije.

Podsetivši da je Jadranska povelja organizacija zemalja koje imaju aspiracije da budu članovi NATO, Dačić je ocenio da je ta organizacija „na izdisaju“ jer su tri od pet zemalja već članice tog vojnog saveza.

Dačić je dodao da Srbija koja ima status posmatrača, u tome „učestvuje relaksirano“ jer nema želju da bude članica NATO, ali ni nekog drugog bloka.

Srpski ministar je rekao da samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali da je ove godine podignut na taj nivo zbog Crne Gore.

„Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ako je to tako, neka onda ona rešava problema stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar