najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas 16 godina od ubistva braće Bitići

Danas se navršava 16 godina od ubistva braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, u Petrovom Selu, a odgovornost za taj zločin još nije utvrđena.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići koji su po optužnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine bili pripadnici takozvane „Atlantske brigade“ koja je delovala u sklopu Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su krajem juna 1999. godine zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice i Petrovom Selu.

Za njihovo ubistvo u Srbiji je vođen sudski postupak protiv dvojice policajaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi.

Tokom postupka saslušano je više od 50 svedoka, među kojima su bili haški optuženik Vlastimir Đorđević, general Obrad Stevanović, kao i Goran Radosavljević Guri koji je vreme zločina bio na čelu kampa za obuku u Petrovom Selu.

Slučaj Bitići pominje se kao jadan od najvećih problema u odnosima Srbije i SAD.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da se nada da će novi dokazi u istrazi ubistva braće Bitići dovesti do hvatanja počinilaca tog krivičnog dela.
„Istraga je u toku. Ne mogu da iznosim detalje te istrage, ali očigledno je da je bilo manjkavosti tokom prethodne istrage i nadam se da će novi dokazi i ozbiljan rad policije i tužilaštva dovesti do počinilaca“, rekao je Stefanović.

Fatos Bitići, brat ubijenih nedavno je izjavio da bi premijer Srbije Aleksandar Vučić trebalo da zna ko su ti ljudi odgovorni za ubistvo njegove braće.

„Dao sam mu dokaze da je Goran Radosavljević Guri to naredio. Jedan svedok je bio zajedno sa Gurijem kada je on razgovarao s nekim preko telefona i čuo ga je kada je naredio svojim ljudima u Petrovom Selu da se likvidiraju moja braća. Sreten Popović je pitao Gurija: ‘Gde? Gore ili dole da ih prebacimo?’ Znači, kada ih ubijemo, gde da ih prebacimo. Taj svedok živi u jednoj evropskoj zemlji. Ima i drugih svedoka, ali oni se plaše i neće da pričaju“, rekao je Fatos Bitići početkom juna za magazin Njuzvik.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike